Podcast - Over leven in het heelal
Zijn wij alleen in het universum of wemelt het van de aliens boven ons hoofd?
Bepaling van het Aarde-Maan systeem 2,46 miljard jaar geleden door Milankovitch cycli.
In perspective door Inge Loes ten Kate
Zuurstof brengt stenen tot leven
Zuurstof is essentieel voor het leven op Aarde. Experimenten door onderzoekers laten nu zien dat zuurstof ook essentieel is voor het smelten van gesteenten.
Sijbren Otto ontvangt James Flack Norris Award in Physical Organic Chemistry
Prof. Sijbren Otto of the Stratingh Institute for Chemistry and member of the Steering Committee of the Origins Center Netherlands has been awarded the James Flack Norris Award in Physical Organic Chemistry.
Het is druk op Mars
Deze maand verschenen drie ruimtesondes bij Mars. De Verenigde Arabische Emiraten stuurden een weersatelliet. China stuurde een satelliet en een rover die over drie maanden zal landen. En vorige week landde Marsrover Perseverance. Hij gaat werk doen rond de delta van een oude rivierstroom. Nederlandse onderzoekers zitten op het puntje van hun stoel...
Binnen in een cel kunnen enzymen niet sneller
Groei vormt de kern van levende cellen. In een cel vinden ongeveer 1000 chemische reacties plaats – dat is wat we ook wel de stofwisseling noemen. Voedingsstoffen worden omgezet in energie of bouwstoffen voor groei. Zes onderzoeksgroepen in Groningen hebben samen bijna twee miljoen euro subsidie van NWO ontvangen voor onderzoek naar de beperkingen van groei. Zij proberen de komende jaren te ontdekken waarom dan precies de stofwisseling niet sneller kan.
Nieuwe maanstenen verzameld
De Chinese maanmissie Chang’e-5 brengt komende week 2 kilogram van de jongste maangesteenten naar de aarde. “Er wordt reikhalzend uitgekeken naar deze nieuwe monsters omdat ze ons veel kunnen vertellen over de vorming van de aarde en de maan."
In memoriam: Arecibo-radiotelescoop 1963–2020
De Arecibo-telesoop is een van de beroemdste telescopen ter wereld. Afgelopen dagen is de iconische radiotelescoop van Arecibo is volledig ingestort. Eerder dit jaar raakte de telescoop al zo zwaar beschadigd dat men heeft besloten om hem af te breken.
Sterrenkundigen vinden fosfine in Venus atmosfeer. En nu?
Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben in het zure wolkendek van onze buurplaneet Venus fosfine aangetoond. Betekent dit dat er leven is op Venus? Het werk van Nederlandse onderzoekers, aangesloten bij het Origins Center, sluit direct aan op deze vondst in de Venusatmosfeer.
Leven op andere planeten: dichterbij dan je denkt?
Zijn wij alleen in het heelal? Of komt er ook op andere planeten leven voor? Hier bestaan al veel televisieseries, films en boeken over, maar wetenschappers zoeken ook naar antwoorden. Astrobioloog Floris van der Tak onderzoekt plekken met de meeste kans op leven. Maar kunnen we daar ooit naartoe?