Een interdisciplinair onderzoeksconsortium onder leiding van Inge Loes ten Kate (UU, UvA) heeft een NWA-beurs toegekend gekregen van NWO voor onderzoek naar het ontstaan van leven op aarde en in het heelal. Het consortium ‘PRELIFE – Pathways, Reactions, and Environments’ krijgt net als acht andere gehonoreerde voorstellen een bedrag van 6,7 miljoen euro om antwoorden te gaan zoeken op deze onderzoeksvraag. Het consortium bestaat uit een groep wetenschappers aan een zestiental universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland, en experts op het gebied van wetenschapscommunicatie en -educatie.
Het ontstaan van leven is een van de grootste onopgeloste puzzels van de wetenschap. Er bestaan verschillende theorieën, maar er is geen consensus. PRELIFE is gebouwd op een interdisciplinaire aanpak waarin astronomie, biologie, aard- en planeetwetenschappen, informatica, natuurkunde, onderwijskunde, scheikunde en wiskunde samen werken aan de vraag ‘Hoe en onder welke omstandigheden is het leven op aarde ontstaan, en hoe algemeen zijn deze omstandigheden in het heelal?’.
Deze vragen leven ook in de maatschappij en daarom worden docenten, schoolkinderen en het publiek betrokken bij de zoektocht naar antwoorden, door middel van educatieve projecten en samenwerkingen met kunstenaars en musea.
Het is volgens consortiumleider Inge Loes ten Kate “uniek in Nederland” dat zo’n grote groep interdisciplinaire onderzoekers aan de slag gaat met een onderwerp waarnaar tot nu toe alleen vanuit de eigen discipline werd gekeken. Zo is er een team met een biogeochemicus en een wiskundige, en werken in een ander team chemici en informatiewetenschappers samen. Ten Kate: “Ook tussen alle 16 teams zal worden samengewerkt. Ons uiteindelijke doel is om vast te stellen welke van alle heersende theorieën vanuit deze verschillende invalshoeken het meest plausibel zijn. Zo hopen we een grote stap te maken in het beantwoorden van onze centrale onderzoeksvraag.”
NWA
In totaal ontvangen negen consortia financiering voor onderzoek binnen de programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Elk consortium gaat aan de slag met een project rondom een thema uit de NWA-routes. In deze projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties.
De basis van de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is de verbinding van samenleving en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten samen kennis om tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen. En aan de hand van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld in de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.
————————————————————————————————————
Meer informatie
www.nwo.nl
Contact
Prof.dr.ir. Inge Loes te Kate, UU/UvA/Origins Center
E-mail: I.L.tenKate@uu.nl
Betrokken wetenschappers
Inge Loes ten Kate, Juan-Carlos Afonso, Veronica Allen, Marieke Baan, Ruben Baart, Hannie van den Bergh, Arie van den Berg, Thomas Blankers, Bert Bredeweg, Fraukje Brouwer, Jaro Camphuijsen, Alessandra Candian, Stéphanie Cazaux, Melissa McClure, Ko-Ju Chuang, Herma Cuppen, Michel van Dartel, Bram van Dijk, Arwen Deuss, Martijn Egas, Timo van Eldijk, Rampal Etienne, Ben Feringa, Sonja Geilert, Mieke Gerritzen, Lennart de Groot, Douwe van Hinsbergen, Renee Hoekzema, Joanna Holt, Inga Kamp, Nathalie Katsonis, Willem Kegel, Helen King, Janne Koornneef, Alissa Kotowski, Marco Kragten, Leo Kriegsman, Thanja Lamberts, Tim Lichtenberg, Niels Ligterink, Nienke van der Marel, Paul Mason, Wouter Meys, Michiel Min, Patrick Onck, Sijbren Otto, Sijme-Jan Paardekooper, Annemieke Petrigniani, Frederic Petrigniani, Bob Planqué, Sandra Potin, Esther Quaedackers, Rick Quax, Wouter Roos, Bart Root, Frank van Ruitenbeek, Mónica Sánchez Román, Evan Spruijt, Edgar Steenstra, Floris van der Tak, Cedric Thieulot, Kirsten ten Tusscher, Gijs Verdoes Kleijn, Pieter Vroon, Wim van Westrenen, Mariette Wolthers, Albert Wong, Mark van Zuilen
Betrokken instituten en bedrijven
Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS)
Avans University of Applied Sciences (AvUAS)
Delft University of Technology (TUD)
Leiden University (LEI)
Naturalis Biodiversity Center
Netherlands eScience Center
Netherlands Institute for Space Research (SRON)
Next Nature
NVTB
Radboud University (RU)
Studio HB
University of Amsterdam (UvA)
University of Groningen (RUG)
University of Twente (UT)
Utrecht University (UU)
Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
Werkpakketten
WP1. Novel constraints on reading the isotope and trace-element signatures of Hadean zircons.
WP2. Surface redox state and ocean levels of the earliest Earth.
WP3. Geodynamic exploration of emergence and evolution of Hadean paleogeography.
WP4. Constraining the geochemistry of the Hadean ocean.
WP5. Life as an emergent phenomenon of a complex dynamical system.
WP6. The emergence of metabolism and compartmentalization in peptide-based self-replicating systems.
WP7. From building blocks to polymerisation on water-rich worlds.
WP8. Origin of protocells on late Hadean Earth.
WP9. Enhancing the evolvability of self-replicating molecules.
WP10. Modelling information transfer in chemical self-replicators and the emergence of complex interactions.
WP11. First evidence of life: determining biogenicity with novel tools from mathematics.
WP12. Diversity of the composition of Earth-like planets forming in the habitable zone.
WP13. Inheritance versus reset: survival of organic molecules from molecular clouds to larger icy bodies.
WP14. The chemical composition of oceans at the edge of our Solar System.
WP15. Guided discovery learning about the origins of life with knowledge representations.
WP16. Bridging the gap between origin of life research and society.