In 2016 verscheen het boek “Stof tot Leven”, waarin Jan Gevers Leuven zijn ideeën uiteenzet hoe het leven op aarde is ontstaan. Vijf jaar later heeft hij een nieuwe versie van zijn boek gemaakt, “Leven uit Sterren”. Voor wie is dit boek geschikt? Wat zijn redenen om het wel of niet te kopen? Floris van der Tak, senior onderzoeker bij SRON Netherlands Institute for Space Research, hoogleraar submillimeter-sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en bestuurslid van het Origins Center, geeft zijn mening over het boek.
De medicus Jan Gevers Leuven heeft een brede belangstelling en een grote nieuwsgierigheid naar hoe het leven op aarde is ontstaan. In zijn boek komt een grote hoeveelheid feitenkennis samen op meerdere gebieden, met name sterrenkunde, geologie, en (bio)chemie. Het boek is heel rijk aan informatie op deze gebieden; de toon is niet-technisch en soms luchtig, heel geschikt voor de doorsnee NRC-lezer.
De keerzijde van de grote hoeveelheid informatie is dat de auteur geen ruimte heeft om op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. De tekst is opgedeeld in stukjes van 2-3 alinea’s, en het verband tussen die stukjes is niet altijd helemaal duidelijk. De auteur lijkt soms uit enthousiasme de draad van het verhaal enigszins kwijt te raken, waardoor het verhaal soms wat structuur en opbouw mist. Aan het eind van het boek was een index of een begrippenlijst denk ik nuttiger geweest dan lijsten met atomen en fyla.
Het boek is rijk geïllustreerd: elke bladzijde bevat wel een of twee afbeeldingen. Sommige hiervan zijn heel mooi, andere hadden beter op hogere resolutie gekund. De schetsen van de auteur zelf zijn soms wat primitief. Wat mij betreft hadden de bronvermeldingen beter achterin het boek gekund: het zijn vaak nogal lange web-adressen die nu enigszins storend door de hoofdtekst heen lopen.
Of het boek zijn geld waard is (50 euro inclusief verzending) moet iedereen voor zichzelf bepalen. Voor mensen voor wie het onderwerp nieuw is en die graag de feiten rond het ontstaan van leven en evolutie doornemen, is het heel geschikt. Mensen die al wat meer van het onderwerp weten kunnen denk ik beter andere bronnen raadplegen, die meer de diepte in gaan.
Groningen, april 2022
Floris van der Tak