[Gefinancierd door het Origins Center]
Onderzoekers kunnen goed in beeld brengen hoe, over lange perioden, geleidelijk evolutionaire veranderingen tussen soorten hebben plaatsgevonden. Ze gebruiken daarvoor vergelijkende DNA-analyses (fylogenetische analyse). Maar waar het onderzoekers aan ontbreekt is een goed begrip van snelle, grote overgangen tussen groepen organismen. Welke stabiliserende mechanismen spelen een rol in zo’n abrupte verandering?
Onderzoekers willen specifiek weten welke eerste stappen hebben geleid van eenvoudige cellen met een enkelvoudig genoom naar complexe cellen met een opgesplitst genoom (in meerdere chromosomen). Om dit beter te begrijpen combineren we experimentele evolutie, synthetische biologie en voorspellende wiskundige modellen.
In experimenten wordt een specifieke bacterie gebruikt, Kitasatospora viridifaciens. Deze bacterie kan zich in experimenten voortplanten zonder celwand en is dan niet in staat om het aantal chromosomen te reguleren. Met behulp van dit voorbeeld bekijken onderzoekers welke mechanismen ervoor zorgen dat een cel wel weer stabiel is als het meerdere chromosomen bevat.
Projectteam
Het project wordt uitgevoerd binnen de onderzoeksgroepen van Alexander Kros, Daniel Rozen, en Dennis Claessen, Universiteit Leiden, en Hyun Youk, Technische Universiteit Delft.
Shraddha Shitut is hoofdonderzoeker.