De huidige gedachte van onderzoekers is dat het leven snel is ontstaan binnen de eerste miljard jaar na de vorming van de planeet. Inzicht in de wisselwerking tussen het leven en planeet aarde zal het makkelijker maken naar leven op andere planeten zoeken.
Complex en intelligent leven is het resultaat van een lange geschiedenis van biologische evolutie die heeft geleid tot een samenspel met aardse processen in de gehele geologische geschiedenis. Maar in hoeverre is de aarde vergelijkbaar met potentieel bewoonbare planeten elders in het heelal? Om een volledig beeld te krijgen van de co-evolutie van de aarde en het leven en hun onderlinge afhankelijkheid, is samenwerking nodig. Diverse disciplines werken samen, waaronder astronomie, astrobiologie, (micro)biologie, (prebiotische) chemie en de aarde- en planetaire wetenschappen.
In dit kennisnetwerk werken we aan drie belangrijke thema’s op het grensvlak tussen de planetaire als de biologische evolutie:
1. Het bepalen van het beginpunt voor het leven op aarde. Hiervoor onderzoeken we de vorming van de aarde, evenals de bronnen van organische moleculen in een levenloze omgeving. Daarnaast proberen we aan te tonen dat het leven kan beginnen met een mengsel van levenloze ingrediënten.
2. Het identificeren van de vroegste levensvormen en hun specifieke metabolisme.
3. Het bepalen van grootschalige verbanden tussen de levende natuur, de atmosfeer, de oceanen, de waterkringloop en de gesteenten gedurende de gehele geologische geschiedenis tot op heden.