De opkomst van de hedendaagse biochemie

Alle levensvormen die we nu kennen hebben in wezen dezelfde biochemie, gebaseerd op DNA, RNA en een grote groep eiwitten. Maar waarom die? Er zijn vele andere sets van eiwitmoleculen denkbaar die niet gebruikt worden. Hoe komt dat?

De opkomst van de hedendaagse biochemie

Het leven gebruikt tegenwoordig een specifieke set van moleculen terwijl vele andere denkbaar en toegankelijk zijn. DNA is opgebouwd uit maar twee basenparen van koolwaterstoffen. De energiehuishouding in alle levende cellen vindt met de dezelfde set van moleculen plaats. Waarom? 

Ook is er een bijzondere, chemische eigenschap van het leven dat onderzoekers proberen te verklaren. Van veel van de basismoleculen bestaat zowel een linksdraaiende als een rechtsdraaiende vorm. Leven gebruikt echter niet beide, maar of de linksdraaiende versie, bijvoorbeeld van aminozuren, of de rechtsdraaiende, zoals in het geval van suikers. Dit noemen we homochiraliteit. Onderzoekers proberen te begrijpen waarom de eerste cellen voorkeur ontwikkelde voor links of rechts.

Onderzoekers willen weten of deze biochemie een onvermijdelijke uitkomst van evolutie is of een resultaat van een toevallige stap in het ontstaan van het leven. Onderzoek is vooral gericht op het identificeren van de evolutionaire routes die hebben kunnen leiden tot de hedendaagse biochemie. 

Andere onderzoekers proberen volledig synthetische oerleven te ontwikkelen en laten deze vervolgens evolueren. Onderzoekers kunnen dan observeren in welke mate de biochemie gaat lijken de bestaande biochemie van het leven.

Nieuwsbrief

Word een fan van het Origins Center en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent al onze onderzoeksvelden!
Ik wil me inschrijven

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies kunnen gebruikt worden voor het bijhouden van statistieken, het optimaliseren van de website, integratie van social media en voor marketingdoeleinden.

cookies aanpassen
alle cookies accepteren

Lees meer over cookies in onze privacyverklaring.

deze cookies accepteren